Gammeldags Köttsoppa med Klimp
Det här behövs för ca 4 port:
1-1 1/4 kg mager bringa eller märgpipa med ben
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
2 morötter
1 palsternakka
1 bit selleri
1/2 purjolök
4 potatisar
persilja
Gör så här:
Lägg köttet i en trång kastrull och häll på kokande vatten. Tillsätt salt och peppar och koka köttet på svag värme under lock tills det känns mört, ca 1-1 1/2 timme. Tag upp köttet.
2. Mät buljongen, det bör vara minst 1 liter, annars får du späda den med vattan.
3. Skär köttet i tärningar och skala och ansa grönsakerna. Skär också dessa i tärningar.
4. Koka upp buljongen, lägg i kött, potatis och grönsaker samt koka soppan tills grönsakerna är mjuka, 10-15 min. Strö på persilja och servera soppan gärna med klimp
Klimp
Det här behövs för ca 4 port:
2 msk margarin
5 msk vetemjøl
4 dl mjölk
1 ägg
2-3 stark riven ost, salt peppar
Gör så här:
1. Smält margarinet, tillsätt mjölet och späd med mjölken. Koka smeten några minuter.
2. Tag kastrullen från värmen och tillsätt under omrörning ägg och ost samt smaksätt med salt och peppar.
3. Häll upp smeten i små portionsformar, smorda, och låt klimpen stelna eller klicka smeten varm direkt i sopptallrikarna.