GITTANS KÅLDOLMAR

Kåldolmar

Du behöver:

1 medelstort vitkålshuvud
150 g oxfärs
ca 1 1/2 dl mjölk (till färsen)
2 ägg
1 gul lök
1 1/2 dl risgryn
1 1/2 dl mjölk (till riset)
salt och vitpeppar
3 msk smör
1/2 l skysås eller brunsås

 

 

-          Skär ut den hårda stocken på vitkålshuvudet och förväll den sedan i kokande, lätt saltat
vatten i ungefär 10 minuter. Lossa bladen. Skär bort den tjocka mittnerven eller tunna ut den
med en kniv.
- Skölj risgrynen. Koka dem i mjölk till en tjock gröt.
- Finhacka och smörfräs löken. Blanda färs, ägg, lök, mjölk, kryddor och ris. Smaka av.
- Lägg ut 60-70 g av färsen på varje kålblad (slösa gärna med kålen) och rulla ihop dem till små
dolmar.
- Placera dem i en smörad ugnspanna eller gryta. Strö över lite socker eller sirap och häll på
det smälta smöret.
- Stek dem i god ugnsvärme på båda sidor. Tillsätt skysåsen efter 30-40 minuter. Låt
kåldolmarna småputtra i ugnen i ytterligare 30 minuter.
- Smaka av såsen. Servera dolmarna tillsammans med nykokt, färsk potatis.

-           GITTAN